pátek 23. září 2011

Cider, nápoj který nás minul?

Vrtá mi hlavou otázka. Čím to je, že se u nás nedělal cider? Odpověď nemám a tak budu fabulovat.
Letošní cider teprve začíná kvasit
Cider je lehce alkoholický nápoj a v konkurovaly mu pivo, víno a medovina. 

Pivo se vařilo už ve starověku. Na přípravu je ze zmíněných nápojů nejsložitější, ale jeho výhodou je, že se dá vařit celý rok. Není tak závislé na regionu a počasí. Domácí vaření bylo vcelku běžné, ve středověku pak jeho výroba byla vázána právem varným. Díky tomu, že se dalo vařit celý rok se nemuselo ani dlouho skladovat.

Víno má také dlouhatánskou historii. Znali ho římané, píše se o něm v bibli. Výroba je vcelku jednoduchá, ale potřebuje kvalitní hrozny. Ty nerostou všude. Mošt z kvalitních hroznů obsahuje dostatek cukrů k tomu, aby mohlo víno vykvasit do cca 12% alkoholu. Díky tomu se pak lépe skladuje než pivo a déle vydrží. Výroba vína byla od středověku také regulována.

Medovina je asi jednodušší na výrobu než pivo, vydrží dlouho, dá se vyrábět celý rok, ale suroviny jsou na ni drahé. Těžko říct, jak drahý byl med ve středověku, v každém případě se medovina pila víc než dnes.

No a co cider? Výroba je jednoduchá, sezónní, skladování špatné. Jablka se v čechách i na moravě pěstují velmi dlouho. Pokud jde o vybavení nebo potřebné znalosti, tak ty se moc neliší oproti tomu co potřebuje vinař. V tom problém být nemohl. Oproti vínu by dokonce výroba cideru nebyla tak vázána na  teplé lokality. Jabloně rostou dobře po celém našem území.

Pokud jde o výnos, pak z hroznů je tak 12t/hektar u jablek to je kolem 3t/hektar. Z jablek tradiční technologií získáme 50% moštu, z hroznů 70%. Pokud cena pozemku by byla tím rozhodujícím faktorem, pak cider bude 5x dražší než víno. To by mohl být jeden z důvodů.

Lisování jablek je energeticky mnohem náročnější než lisování hroznů. Tohle by také mohl být jeden z faktorů. Pokud by se cider dělal ručně, tak drcení jablek by trvalo dloouho a opět zdraží výrobu cideru oproti vínu.

Nebo byl problém v regulaci? Že by neexistovalo to správné právo 'ciderné'? Nebo je problém v chuti? Že by tahle chuť se u nás historicky neujala. Nebo jsme ho jen neznali?

2 komentáře:

  1. České babičky znají jabčák nebo jablečné víno, což je vlastně silnější cider. Pokud se nepletu, tak se to pilo hlavně v období druhé světové války čili to bylo spojeno s chudobou. Problém byl v tom, že po válce lidi chtěli pít pivo vyrobené z chmele, nikoli z tehdy levnějších jablek, nebylo to pro ně dost dobré čili problém zřejmě v prestiži a možná i chuti. V době před válkou to mohlo být absencí práva 'ciderného' nebo menším výnosem, jak obojí Jirka v článku zmíňil. Oproti tomu například v Anglii má cider velmi dlouhou historii už z období Keltů. Cider si lidé dělali běžně na svých malých farmách a cider dávali pít i dětem, jelikož v jisté době byl zdravější než voda, která byla obvykle znečištěná. Již tenkrát bylo osvobozeno od daně vyrobit a spotřebovat cider pro svojí potřebu do určitého počtu hektolitrů, jako je tomu nyní. Jeden z nejstarších psaných odkazů je tzv Wycliffově Cider bibli z 15 století. V UK dodnes existují cider zákony, spolky a organizace... pálí se cider brandy! A samozřejmě, je to velký byznys. V Česku se v současnosti cider těší oblibě a dá se možná i mluvit o zakládání tradice. Vyvarovat bychom se však měli zaměňování ovocných piv za cider! Ovocná piva jsou umělou a slabou náhražkou, ačkoli čistě teoreticky jsou uživatelovo prvním krokem k opravdovému cideru. Tak nazdraví a naviděnou u zlatavého moku ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to osvobození od daně je zajímavé. Tady to směřuje právě naopak ke spotřební dani na tichá vína, což by postihlo asi i cider.

      Vymazat