středa 30. května 2012

Bezové víno


Bezové květy zatím jen nasucho
Bezové víno bylo moje největší překvapení loňského roku. V době, kdy bezy kvetly, tak bylo slunečno a květy krásně provoněné. Z bezu jsme dělali sirup, to je lahůdka, ale bezové víno jsem považoval za bolehlav nehodný vyzkoušení. No, ale neodolal jsem. A výsledek byl skvělý, zlomyslně jsem to zkusil pár přátelům nalít bez varování. Sauvignon! No teda Bezignon.

A jak jsem to udělal? Z natrhaných květů černého bezu jsem udělal nálev, květy v láhvi od okurek jsem zalil ještě teplou převařenou vodou a nechal luhovat pár hodin. Vodu jsem bral ze studny ne z vodovodu. Po vyluhování jsem nálev scedil a přidal cukr. Použil jsem glukopur, řepný cukr se na kvašení nehodí, nechává po sobě pachuť. Nálev sám o sobě prakticky nemá cukr, takže potřebujeme dosladit do 20NM. Do oslazeného nálevu se přidají kvasinky, já použil sektové a šup do demižónu s bublátkem (ámeričani tomu říkají Air Lock).

Víno kvasím v chladu a po tmě, není kam spěchat a takhle si udrží tu omamnou vůni bezu.

Bezy právě kvetou a ve sklepě už bublá ročník 2012.


Žádné komentáře:

Okomentovat