úterý 23. října 2012

Jak uchovat jablečný mošt

Venku sněží a to je teprve ideální čas pro jablečný mošt
Letos se urodilo jablek více než obvykle a co s nimi? Padaná jablka dlouho nevydrží, ve výkupu se platí 1,50kč za kilo. Můžete udělat mošt, o tom už jsem psal dříve. Ale jak ho uchovat? Už dříve jsme zkoušeli ho zavařit, ale není to ono. Ohřátím moštu se vždy vytvoří trochu pěny a ta ve sklenici zůstane. A tak jsem hledal, jak na to jinak.

Nejlepším pomocníkem je elektrický zavařovací hrnec. Není to taková romantika jako když praská v kamnech, ale za to to jde rychle a při správné teplotě. Jablečný mošt se pasteruje 20 minut při 70C. Pokud je teplota vyšší, pak už je to poznat na chuti, pokud je nižší, pak je zase větší šance že se zkazí. Udžet přesnou teplotu na kamnech nebo na vařiči je náročné. A jaký je váš největší hrnec? Já mám 9l a to jde pomalu. Navíc elektrické zavařovací hrnce mají dole vypouštěcí kohout. To je skvělé pro lahvování, pěna která se tvoří ohřátím se drží nahoře a kohout pěkně odpouští mošt ze spodu.

Takže jak na to?

Čerstvý mošt nechte odstát, nejlépe v chladu. Kal sedne dolů a nahoře vznikne pěna. Hadičkou odsajete čistý mošt uprostřed a ten nalijete do elektrického zavařovacího hrnce, teplotu nastavit na 70C a jakmile se ohřeje, tak počkat 20 minut, hrnec necelých 30l. Pěnu nahoře je dobré sebrat, dělám to kovovým sítkem na čaj. Mezitím je potřeba dobře umýt láhve, napustit úplně plné a zavřít ještě horké. Dobrá volba je použít skleněné láhve na mléko.

Žádné komentáře:

Okomentovat