Valašká jadrnička 1
Valašská jadrnička |
Cider jsem dělal 15.9, jsou to první zralé jablka. Cukernatost moštu 13NM, nepřislazováno, nefiltrováno. Použil jsem kvasinky BS10. Kvasil ve skleněném demižónu při teplotě tak 13C. Koncem prosince šel do lahví, při lahvování jsem ho doplnil trochou pasterovaného moštu. S tímhle jsem byl na ochutnávce ciderů a zdá se, že chutnal.
Cider má krásnou žlutooranžovou barvu, krásnou vůni jablek a příjemnou ovocnou chuť. Bohužel přidáním moštu je v lahvích kalný a na dně jsou žmolky. Ale určitě můj nejlepší kousek sezóny.
Valašská jadrnička 2
Tenhle jsem dělal později a vkládal do něj velké naděje. Jednak proto, že jablka byly zralejší a taky proto, že jsem s ním nemusel spěchat na výstavu. Lisoval jsem 6.10, podmínky byly podobné, jen kvasil při nižších teplotách. Dlouho si udržoval vůni, ale pak se to zlomilo a vůně začala mizet. Nějak jsem nestíhal, tak byl dlouho v demižónu a do lahví šel až v březnu.
Barva opět do oranžova, ale méně, je ale ještě víc kalný a v chuť nemá tak lahodnou. Je tam víc trpkosti, což jsem nečekal. Možná jsem ho nechal kvasit moc dlouho, jinak si to nedovedu vysvětlit. Takže taky dobrý, jen jsem od něj čekal víc.
České panenské 1
České panenské |
Jablka jsou ze dvou hodně starých jabloní a jsou malá a trpká. Tahle odrůda je skvělá na štrůdl, protože je kyselá, to štrůdlu dá chuť. Tuhle várku jsem začal 24.8. Je to brzo a nemá to smysl. Jablka ještě nejsou úplně zralá a cukernatost byla jen 9NM. Výsledek je trpký a nestojí za námahu.
České panenské 2
O trochu později 8.9. jsem dělal další várku. Na téhle várce jsem zkusil maceraci, drcené jablka jsem nechal den ležet v chladu než jsem je lisoval. Mošt nebyl tak voňavý jako u jadrničky a když šel do lahví zdál se mi průměrný.
Cider má žlutozelenou barvu a trochu jablečné vůně si uchoval a oproti jadrničce trpčí chuť. Po několika týdnech v lahvi se ale původní drsná chuť docela zakulatila a vyniká svou délkou. Dopadlo to výrazně lépe, než to během celého procesu vypadalo. Zkvašený mošt z panenek má v sobě něco protivného jako aceton, ale časem to zmizelo a zvýraznila se zpět chuť jablek. Prostě příjemné překvapení.
České panenské 3
Tak tohle byl jen malý kousek, který jsem si odlil 3.11, když jsem dělal mošt. Mošt sladký jak cumel, 13NM což je u panenek hodně. Výsledek podobný jako u předchozího vzorku, jen mírně ušlechtilejší.
Ročník to byl docela povedený. To co jsem udělal už nejsou křivohubky a příjemně se to pije. Trochu to kazí estetika a pomalu pokukuju po filtru. Všechno jsem dělal ze svých jablek a odrůdově zase víc tuším jak chutná jadrnička a jak panenka. Přestal jsem přidávat curk při lahvování a přidávám mošt. Na chuť a perlivost to má blahodárné účinky, na krásu bez filtrování to není, uvidíme co bude příští rok.
Žádné komentáře:
Okomentovat