sobota 30. července 2011

Sušenky pro mlsouny

Neděle, odpoledne, kávička a ... žádná dobrota k tomu? To nééé.

ovesné vločky, máslo, mouka a skořice

Ke kávičce je potřeba sušenku, doma nic není, tak si ji upečeme za 10 minut. Asi nepotěším milovníky laboratorních receptů, dnes nebudou žádné gramy, tohle nechám na vás. A taky to není nic pro zdobiče, tohle je naturální, každá obludka vypadá jinak.

Takže dobrá sušenka potřebuje koření. Máme na výběr z celé řady, ale ty základní jsou skořice, hřebíček, zázvor, kardamon, vanilka či květy levandule. Hodit se může citrónová nebo pomerančová kůra, kakao, kokos nebo mleté oříšky. Takhle dostaneme mnoho variant a celý rok je co zkoušet. A až vyzkoušíte všechno, tak je tady ještě bílý pepř, koriandr nebo chilli.

Těsto vytvoříme z poloviny másla (a žádné švindlování) a mouky či ovesných vloček. Zkoušel jsem různé kombinace: samotné ovesné vločky, celozrnnou mouku, žitnou mouku, normální hladkou mouku a pokaždé to nějak dopadlo. Osladíme cukrem, karamelem nebo třeba javorovým sirupem, přidáme koření, špetičku soli a vypracujeme těsto. Těsto bude dost tuhé, z vloček spíš drobivé. Chce to ruční práci a pořádně propracovat ať se máslo rozpustí a vše se spojí dohromady. A ochutnávat. Jsou tam samé dobré věci, takže by se to dalo sníst i bez pečení :)

Co kypřicí prášek? Není potřeba. První recepty jsem dělal s jedlou sodou, pak jsem začal přidávat panáka domácího likéru, klidně to může být i becherovka, magistr nebo něco podobného. Na rozdíl od prášku do pečiva to chuť zlepší.

Z těsta pak uděláme váleček o poloměru mexického dolaru (pro měření doporučuji používat šupleru) a nakrájíme na stejně tlusté plátky. Ty naskládáme na pečící papír s dostatečným odstupem a upečeme.

Jak se pozná že jsou upečené? To je trochu zrádné, protože to vypadá dlouho jako že se nic neděje a pak máme černoušky. Navíc horké v troubě jsou měkké, tvrdnou až schladnutím.
Nedopečené sušenky jsou moučné a mají barvu téměř jako původní těsto. Přepečené už jsou tmavší a už je v nich cítit spálená mouka. A ty akorát jsou něco mezi tím :) Pokud nejsou úplně připálené, tak se dají sníst všechny.

Upečené necháme vychladnout a jde se na kávičku.

A jako inspiraci to může vypadat třeba takhle:

OVESNÉ SUŠENKY SE SKOŘICÍ A KARDAMONEM
Tyhle sušenky jsou plné zdravých věcí, nejsou moc sladké a hodí se k silné kávě. Doufám, že jsem to zvážil dobře, protože jsem to vážil jen kvůli tomu, abych to mohl napsat.

150g másla
150g jemných ovesných vloček
100g celozrnné mouky
30g skořice
půl lžičky kardamonu
trošku likéru (becherovka, magistr, ...)
dvě lžíce medu
dvě lžíce javorového sirupu

Pekl jsem 10 minut na 170C.

lépe se krájí nožem s pilkou

ten papír je docela důležitý

Žádné komentáře:

Okomentovat